Translate

понедељак, 29. јул 2013.

Tajne velikih domacica!


1) Zacinite krompir salatu
  U vasu krompir salatu ne morate dodavati mnogo sirceta i ulja. Da ne bude suva  a opet dovoljno kisela i masna  dodajte provrelu vodu u sirce i ulje i time preliti salatu. Na kilogram krompira staviti 4 kasike sirceta, 8 kasika ulja i 20 kasika provrele vode.

2) Gorak plavi patlidzan
Gorcinu kore plavog patlidzana cete otkloniti ako ga osolite i poprskate limunovim sokom ostavite 20 ak minuta i tek onda pecete.

3) Ukloniti jak miris divljaci
Jak miris mesa divljaci mozete ukloniti tako sto cete na pola kuvanja ili pecenja dodati jednu stanglu crne cokolade. Cokolada ce popraviti ukus i ukloniti specifican miris. 

4) Zamena za jaje
Ako primetite da vam nedostaje jedno jaje, a pravite recimo kolac ili neku drugu poslasticu mozete ga nadoknaditi sa pola case mleka ili milerama u koju ste sipali kasiku sirceta.

5) Rakija
Novi interesantni ukus rakije cete dobiti ako suvim sljivama izvadite kosticu i napunite ih suvim grozdjem i bademom. Stavite u veliku teglu, pospite ih secerom u prahu i prelijte rakijom. U sve to mozete dodati mrvicu safrana. Posle 30 dana procedite rakiju i uzivajte u novom ukusu.

6) Kako brzo napraviti slag
 U belance pre nego sto ih izmiksirate dodajte par kapi limuna. Slag ce se mnogo brze napraviti i biti cvrsci i postojaniji.

7) Ukusno ispohovano  
 Da bi snicle bile sto ukusnije i rumenije pre przenja ih  umocite u mesavinu prezli sa struganim parmezanom. Vasim ukucanima ce se svideti novi bogatiji ukus.

8) Tucanje mesa
Pre tucanja snicli tucak pokvasite vodom. Meso se tako nece lepiti za njega.

9) Da pecenje ostane dugo socno
 Ako je vase pecenje gotovo pre vremena i treba da stoji a da se ne ohladi nemojte ga vracati u rernu jel ce se tako osusiti. Dovoljno je da ga servirate u ciniju, pokrijete folijom i stavite preko lonca u kojoj se nalazi vruca voda. Meso se nece ohladiti i dugo ce zadrzati svoj socan ukus.

10) Da se meso lakse ravnomerno skuva
 Kuvate supu od velike kokoske i ona nece da se skuva, ima resenja. Kokosku posle pola sata kuvanja prebacite u lonac sa hladnom vodom na 3 min pa vratiti na kuvanje. Tako cete samo ohladiti njen spoljni deo dok ce sredina ostati topla i nastaviti da se kuva. Takvo kuvanje mesu daje specifican i socan ukus.

11) Bolji ukus pecenja
 Pecenje od teletine, jagnjetine, svinjetine, piletine... ce biti mnogo mekse i ukusnije ako ga pre pecenja kratko stavite u prokljucalu vodu.

12) Kobasice
Kobasice cete mnogo lakse oljustiti ako ih pola sata pre ljustenja umotate u vrucu krpu.

13) Divljac bez paca ili marinade
Ako niste imali vremena da divljac stavite u marinadu preko cele noci mozete odstraniti jak miris mesa tako sto cete ga lagano ispeci bez ulja. Divljac ce pustiti svu vodu a sa njom jak miris. Kad vise ne bude ispustalo vodu nastavite pripremu po vasem standardnom receptu.

14) Pohovanje bez jaja
Ako vam prilikom pohovanja nestanu jaja mozete pohovati ribu i meso u finom kukuruznom brasnu. Kukuruzno brasno se lepi za meso i prilikom pecenja cete dobiti lepu i res koricu kao da ste to radili sa jajima.

15) Odmrzavanje ribe
Smrznutu ribu cete mnogo brze odlediti ako je vezete u najlonsku kesu i potopite u mlaku vodu.

16) Resite se sitnih kostiju ribe
Posto je riba zdrava a vecina je izbegava samo zato sto ima sitne kosti koje ne mogu da izvade imamo resenje i za to. U vodu u kojoj se kuva riba dodajte dve sake trave kiseljak. Trava nece promeniti ukus riblje corbe ali ce njen sastav istopiti sitne kosti ribe.

17) Ciscenje ribe
Ribu cete lakse ocistiti ako je namazete sa solju. To ce je uciniti da ne bude klizava i da se lakse ocisti.

18) Bljutavo neslano jelo
Da jelo ne bude bljutavo posto nema soli dodate mu u procesu kuvanja malo secera u prahu. Secer ce mu dati ukus i nece biti potrebe da se soli.

19) Ukusniji pomfrit
 Oljusten pomfrit operite pod mlazom hladne vode. Tako peceni krompir ce imati hrskavu koricu i bice mnogo ukusniji.

20) Da lako odvojite belance od zumanca 
Jaje razbite iznad levka. Belance ce proci kroz levak dok ce zumance ostati u njemu.

21) Omeksati pasulj pre kuvanja
Najtvrdji pasulj ce smeksati ako prvu vodu bacite, pasulj ocedite i zalijete kasikom ulja i za par minuta nastavite kuvanje u drugoj vodi. Iznenadicete se njegovom mekocom.

22) Oljustite paradajz
Paradajz cete lakse oljustiti ako ga predhodno sa svih strana prevucete tupom stranom noza i tek onda oljustite kao i obicno.

23) Kako skuvati puknuto jaje
Jaje koje je puklo ne morate baciti. Mozete ga obariti bez problema ako ga pre kuvanja natopite limunovim sokom. Stavite ga u hladnu vodu i kuvajte kao i sva ostala jaja.

24) Secite luk bez suza
Pre secenja luk ohladite u frizideru tako da necete plakati prilikom njegovog secenja.

25) Da se testo ne zalepi
Ako necete da vam se testo zalepi za dno serpe prilikom kuvanja morate dodati par kapi ulja u vodu.

26) Rumeno testo
Ako zelite da vase testo ima lepu zutu boju pre dodavanja secera jajima dodajte par mrvica soli i promesajte. Dalje nastavite po receptu.

27) Tajna poslasticara
Da krem za torte i kolace bude vazdusast u gotov krem dodati kasiku ulupane slatke pavlake i mesati dok se ne sjedini. Smesu ostaviti u frizider da se ohladi i onda filovati kolace.

28) Sok od limuna
Ako vam je potrebno par kapi limuna nemojte iseci i upropastiti ceo limun. Probodite ga tankom iglom za pletenje i nacedite onoliko soka koliko vam treba.

29) Da vam jaja ne pucaju pri kuvanju
Pre kuvanja posto ih izvadite iz frizidera drzite par sati u vodi u koju ste dodali cetvrt casice sirceta i dve kocke secera. Kuvati ih u istoj vodi.

30) Cinija koja klizi
Da vam cinija ne klizi po radnoj povrsini kod mutite omiljenu poslasticu postavite je na vlaznu krpu i nece se pomerati

4 коментара:

  1. Анониман29. јул 2013. 05:35

    Interesantno, praticemo... Moja preporuka. Za sad mislim da je sve receno ali ako se neceg setimo javljam vam... Kako napisati nesto...

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман29. јул 2013. 05:44

    Pozdrav,
    Drago nam je da vam se svidja jer smo se trudili da prikupimo najkorisnije male tajne nasih domacica. Ako zelite da podelite neki predlog sa nama mozete ga ostaviti u komentaru i rado cu ga dodati na listu. Hvala puno.

    ОдговориИзбриши
  3. Eee interesantno i sve je jednom mestu. Nisam ni znala za pola ovih stvari, stvarno je smesno kako smo se navikli na hemiju. Ja sam znala za ovo da limun skida fleke od kamenca...
    Ana

    ОдговориИзбриши