Translate

уторак, 23. јул 2013.

Rat sa insektima!

Rat sa insektima i kako ih pobediti bez hemije!

Smetaju vam mravi?
 Kazu da je tu malu upornu vojnu formaciju jako tesko odviknuti od svracanja u vasu kucu. Izbegavajte skupe i otrovne hemikalije koje stete zdravlju. Resenje: pospite u sve pukotine i prolaze malo cimeta. Mravima se ne svidja njegov miris pa ce vas ubuduce zaobilaziti u sirokom luku. Pored toga imate dodatnu korist jer ce vam ceo prostor lepo i ugodno mirisati.

Komarci:
Za zastitu od dosadnih krvopija preko leta je dobro da na prozoru imate saksiju sa timijanom, nanom i bosiljkom. Oni ih ne podnose. Ako ih opet ima previse uvek ce ih oterati mesavina ulje maticnjaka sa eukaliptusom u koju mozete umociti gazu koju cete drzati pored kreveta u toplim letnjim nocima.
Resenje: za zastitu od ujeda se preporucuje da u 3/4l jabukovog sirceta stavite 30 grama nane zalfije, ruzmarina, lavande i maticnjaka koji ce da odstoje nedelju dana. Dodati 30 ml alkohola i procediti kroz gazu. Ovim prirodnim sredstvom se mazati i nervirati komarce.

Moljci:
Moljci ne podnose jak miris. Resenje: u orman stavite kesicu sa lipovim liscem i suvim korama od jabuke. Isto tako pomaze biber u zrnu, lavanda kao i plod kestena koji odaje zracenje koje moljci ne podnose.

Muve:
Treba ih terati mirisom koje one ne podnose. Resenje: Muve ce bezati od lovorovih listica rasporedjenih po kuhinji!  Na stolu u vazi obavezno drzite grancice paradajza ili metvice  dok je na prozoru saksija sa muskatlom ili bosiljkom i muve vam nece vise smetati.

3 коментара:

  1. Cilj nam je da prikupimo sto veci broj vasih saveta koji cemo podeliti sa svima. Saveti ce biti takvi da izbegavamo hemiju od koje smo izgleda postali zavisni. Dobrodosli i hvala na novim savetima.

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман24. јул 2013. 03:05

    Hvala na savetima. :)
    Za neke znam, ali sam i ponesto naucio.
    Samo nastavite ovako, citacu Vas redovno...

    ОдговориИзбриши
  3. Samo da se zna da bubasvabe privlace mirisi poput kafe a odbija miris limuna, soda bikarbona, menta.

    ОдговориИзбриши