Translate

среда, 24. јул 2013.

Zdravlje na usta ulazi!

 Zdravlje na usta ulazi!

Posto smo vec zagazili u lepo vreme potrebno je misliti na svoje zdravlje ako to do sad nismo. Zaboravite vitamine u obliku tableta, praskova, suplemente i sintetiku jer sve to imamo u mnogo lepsem pakovanju. Proroda se pobrinula za pakovanje i poseban ukus a na vama je da ih u slast pojedete.

Sargarepa
Izrazito je bogata beta-karotenom. Smatra se jednim od najjacih prirodnih antioksidansa.
Obavezno se jede sveza ili u formi cedjenog soka kako bi se odrzalo njen maksimalni potencijal.
Za brzu lepsu preplanulu kozu preporuka je da se uvrsti u jelovnik dva meseca pre odmora.
  
Breskva
Pored toga sto je bogata vitaminima A, C i grupom vitamina B obiluje karotenoidima.
Tu su i minerali fosfora, kalija, magnezijuma kalcija. Pohvalicemo je i podatkom da je retko voce koje sadrzi selen.
Za lepsu i zdraviju preplanulu kozu konzumirajte mesec dana po jednu do dve breskve dnevno i bicete zadovoljni rezultatom.

Kajsija
Sadrzi vitamin C, provitamin A, vitamine B kompleksa i naravno beta-karoten.
Kajsija kao prirodni preparat za podsticaj lepe i preplanule koze ima pozitivo dejstvo na osobe sa srcanim tegobama zbog velike kolicine kalijuma. Takodje je hvale kao pomoc obrane organizma od infekcije. Jaca zube i kosti poboljsava vid i obnavlja tkivo. Njena konzumacija pre jela podstice probavu a  idealna je za ishranu malokrvnih osoba.

Mango
Sadrzi puno vitamina A, E i C, vitamine B grupe (pogotovo B 6) i
vitamin K, koji ima jako vaznu ulogu u procesu koagulacije to jest zgrusavanja krvi. Mango je bogat linolnom kiselinom koja je znacajna za funkciju lojnih zlezda i regulisanje izbacivanje toksina.
  
Bundeva - tikva
Idealna hrana za letnje dane jer podstice mrsavljenje. Bez masnoce sa velikim procentom vode je prava letnja poslastica.
 Bogata je vitaminima C, B 1, B 2,B 3, B 6, provitaminom A, niacinom i folnom kiselinom, a od minerala sadrzi kalijum, kalcijum, gvozdje i fosfor. Da ne zaboravimo vitamin E koji ima antikancerogeno djelovanje.

Dinja
Osim vitamina A,C i vitamina B grupe tu su i minerali kalijum,fosfor, magnezijum i kalcijum. Odlican je diuretik, jaca imuni sistem, a posebno se preporucuje kod problema sa aknama.
Dinju je domaca banana posto sadrzi velike kolicine kalijuma i skroba. Ali pazljivo i bez preterivanja jer jako brzo podize nivo secera u krvi pa je trebaju izbegavati osobe dijabeticari i one sa povisenim trigliceridima.

5 коментара:

  1. Анониман24. јул 2013. 04:22

    Sve je to u redu, samo što je zemlja toliko ispošćena da je potrebno pojesti tonu npr. dinje da bi se unela dovoljna količina minerala i vitamina.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala na komentaru ali slozicete se da je bolje pojesti dinju nego sintetiku koju organizam ne prepoznaje kao vitamin, mineral... Farmaceutska industrija nam je isprala mozak i ispada da nista ne moze bez hemije. Paradoks je da sve vise lekova i suplemenata pijemo da bi bili zdravi a sve smo bolesnija nacija... Razmisljajmo o tome i okrenimo se prirodi. Ostanite uz nas i promovisite zdravu hranu. Puno pozdrava.

      Избриши
  2. Анониман26. јул 2013. 01:55

    Ja bih dodala, maline, ribizle, aroniju kao odlicne antioksidante.
    Da cete pisati o zdravim biljkama poput bokvice i maslacka? Podrzavam ovakve stvari, mi ne znamo da cenimo zdravlje dok nam bolest ne zakuca na vrata. Pratim vas... Pozdrav Nada Djermanov.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala na komentaru,
      Naravno bice tekstova o alternativnoj medicini i biljkama. Ako imate neki savet slobodno ga mozete napisati u komentaru pa cemo ga objaviti.
      Puno pozdrava.

      Избриши
  3. Evo predloga kako da voce i povrce ocistite od pesticida

    Ukoliko ste u mogućnosti, mešavine čuvajte u flaši. Po potrebi poprskajte voće ili povrće, ostavite da malo odstoji, operite i spremno je za jelo.

    Mesavina se pravi od sledecih sastojaka :
    kašika limunovog soka, 2 kašike soda-bikarbone, 1 šolja (250 ml) vode.
    jos bolje je ako se u ovo doda i kasicica zeolita

    vredi probati!!!
    pozdrav Aleksandra

    ОдговориИзбриши